Tässä viestinnän tekijä, joka tuntee asumisen

Uudet kodit, kiinteistöjuridiikka, taloyhtiöelämä ja sisustaminen: vuosien saatossa minusta on kuoriutunut etevä viestijä etenkin asumisen saralla. Miten tässä näin pääsi käymään?

Pysähdyin tuossa taannoin tekemään jonkinlaista yhteenvetoa osaamisestani. Sektori, joka kohdallani erottuu punaisena lankana läpi työvuosien, on asuminen. Viestinnän yrittäjänä toki työskentelen kaikenlaisten asiakkuuksien parissa, mutta haluan silti nostaa erikoisalaani esiin.

Ensimmäinen askel kohti asumisen asiantuntijuutta tapahtui yrittäjyyden alkumetreillä. Päätin tuolloin valokuvaaja-ystäväni kanssa, että ryhtyisimme työstämään kotiesittelyjä sisustuslehtiin. Kun yhdellä on kuvaamisen taito ja toisella pysyy kynä kädessä, voi saada aikaan komeita kokonaisuuksia. Kuljimme muun työn ohessa kohteesta toiseen ja ihastelimme vastaan tulevia asioita: rouheaa, minimalistista, ylellistä designia, käytettyä ja kekseliästä. Mutta mikä parasta, saimme kuulla pysähdyttäviä tarinoita, tavata suloisia perheitä ja muistella jälkikäteen lämpimiä kohtaamisia. Vaatii rohkeutta avata kotiovi tuntemattomille.

Onnistuminen lehtijutuissa edellyttää visuaalista silmää, luovuutta ja saumatonta yhteistyötä valokuvaajan kanssa. Esineitä asetellaan kameran edessä millintarkkaan eikä valmiissa kuvassa saa päiväpeitteen pieninkään poimu osua ikävästi silmään. Teksteihin täytyy puolestaan löytyä kiinnostavat kulmat, jotta lukijan into ei lopahda ensimmäiselle riville.

Toisinaan paikan päälle roudataan myös kuvauslainoja. Samalla tulevat tutuiksi sisustustrendit, tuotteiden valmistajat ja sisustusliikkeet. Työ on niin antoisaa ja ennen kaikkea hauskaa, että käyn edelleen nykyisen yhteistyökumppanini Pauliina Salosen kanssa kiertelemässä kauniita koteja. 

Pari kuvaa ensimmäisestä kotijutustani yli 10 vuoden takaa. Juttu julkaistiin aikoinaan Divaani-lehdessä. Kuvat: Kirsi-Marja Savola.

Uusien kotien markkinointi – onnistuu

Pian yrityksen perustamisen jälkeen sain copywriterin roolissa työtilauksia rakennuttajilta. Koteja työkseen koluavalle kirjoittajalle oli luontevaa siirtyä kuvailemaan uusien asuntojen houkuttelevia piirteitä markkinoinnin tarpeisiin. Olen kulkenut vuosien ajan lukuisilla työmailla pääkaupunkiseudulta Poriin saadakseni vahvan mielikuvan erilaisista kohteista. Palavereissa kuuntelen tarkalla korvalla rakennuttajan edustajia, arkkitehtejä ja pihasuunnittelijoita poimiakseni juuri oikeat yksityiskohdat esitteen sivuille tai ilmoitusten otsikointiin.

Rakentamisen maailma avautui aikoinaan entisestään, kun Paperilintu ryhtyi tuottamaan Skanska Kotien asiakaslehteä. Numeroita työstettiin vuosien varrella iso nippu ja tietoni karttuivat paitsi uusien kotien ominaisuuksista myös rakennustekniikasta ja asuntosijoittamisesta. 

Antoisaa ja opettavaa sekä ehdottomasti iso askel urallani.

 

Isännöinti ja taloyhtiöelämä, tuttua juttua

Uusia näkymiä asumiseen avautui työskennellessäni parin vuoden ajan Isännöintiliitossa. Päätehtäväni oli toimia taloyhtiöille suunnatun Kotitalo-lehden tuottajana. Ymmärrykseni isännöinnin arjesta kasvoi ja taloyhtiöelämä tietysti avartui aivan uudella tavalla. Pieni tiimimme onnistui tuolloin jopa pokkaamaan kaksi palkintoa. Tasokas lehti on  myöhemminkin palkittu useaan otteeseen.

Kotitalon työstäminen oli tiukkaa projektinvetämistä kuukaudesta toiseen. Pitelin käsissäni lukuisia lankoja, ideoin juttuja ja oikoluin vedoksia. Välillä toki kirjoitusten aiheet, kuten putkiremonttien eri toteutustapojen vertailu, pistivät ei-insinöörin aivonystyrät koetukselle. Mutta kuinka paljon kiinnostavaa liittykään taloyhtiöelämään! Esimerkiksi asuinalueiden brändäys, asukkaiden yhteisöllisyys ja tulevaisuuden asuminen ovat esimerkkejä teemoista, joita Kotitalossa oli ilo käsitellä. Onneksi ne kuuluvat edelleen vahvasti työpäiviini eri asiakkuuksien kautta.

Asumisen pakettini täydentyy myös vahvalla kiinteistöjuridiikan viestinnän osaamisella. Erityisen liekeissä olenkin silloin, kun saan punoa vaikeista aiheista ymmärrettäviä ja helppolukuisia kokonaisuuksia.

Kiinnostuitko?

Liikutko itse asumisen alalla? Etsitkö ehkä apua sisällöntuotantoon tai viestinnän toteuttamiseen? On iso etu, jos tekijä on jo valmiiksi sisällä aihepiirissä. Siksi kuulisin mielelläni tarpeistasi.

Tutustu Paperilinnun palveluihin ja ota yhteyttä!

Maria Rautio

Heräsikö sinulla kysymyksiä?

Maria Rautio
Sisällöntuottaja, viestinnän ammattilainen
maria.rautio@paperilintu.fi 
Puh. + 358 44 532 3752

Laita minulle viestiä!